Dia 7 d’octubre 2019 «Jornada per un treball decent»

Creació del treball decent en Càritas Diocesana de Lleida.

Des de Troballes em porta a escriure sobre el #TreballDecent, em porta a recordar principis que,  amb tota probabilitat, subscriuríem i que hem oblidat o no els volem tenir en compte.

El treball és un dret, on a més a més podem expressar allò què som, alhora que ens porta a formar part de la vida social participant d’ella. Es quelcom constitutiu de la persona, de la família i de la societat. En definitiva, el treball, ens porta a sentir-nos persones, realitzades com a tals, dignes.

La realitat al nostre voltant, ens recorda que estem immersos en una crisi econòmica. Es a dir el model econòmic que   venim desenvolupant no funciona. Almenys no ho fa per una part molt important de la població que n’ha quedat exclosa. Un model de creixement només basat en l’especulació, el benefici, on no hi ha un sistema de distribució de la riquesa i davant d’un repte mediambiental de grans dimensions que posa en perill el planeta i la seva subsistència futura.

 Davant d’aquesta situació Càritas Diocesana de Lleida no vol restar impassible.

A través de la Fundació Jaume Rubió i Rubió, porta a terme el seu programa laboral. Es tracta d’un més dels programes de la entitat, on es desenvolupen accions d’acollida laboral, de formació, d’inserció al món del treball, …

Dins d’aquest programa laboral, es va veure la necessitat d’impulsar una acció que permetés poder accedir a llocs de treball persones que ho tenen més difícil. Fruit d’aquesta necessitat va néixer el projecte Troballes, una proposta per arribar al món del treball.

Les empreses d’inserció son un pont entre elles i l’empresa ordinària. Es tracta, mitjançant el procés d’inserció, de preparar el millor possible a cada persona, per que pugui accedir al mercat ordinari.

I per què el cognom d’inserció?. Aquest dona resposta a una de les preocupacions que es tenien alhora de pensar en aquest projecte.

Sabem que, difícilment, les persones que ens demanen ajut poden accedir a l’empresa ordinària sense més:  els hi manquen hàbits, falta d’experiència laboral, formació, …

La figura d’empresa d’inserció, podia respondre a aquesta preocupació des del moment que el seu objectiu, la seva estructuració i les seves obligacions pretenen respondre a la necessitat d’ajudar persones a inserir-se en el mon laboral ordinari. Cal tenir present que les empreses d’inserció tenen en les seves plantilles, les figures d’insertor/a laboral i d’acompanyament en la producció.

Es tracta d’un projecte exigent, on volem que hi siguin present les bones practiques i sense oblidar els reptes.

Es fa difícil oblidar expressions que manifesten les persones que passen pel projecte de Troballes:

-L’alegria de trobar feina,

-Gaudir en alguns casos d’un primer treball,

-Descobrir la necessitat de formar-se,

-… un lloc de treball agradable on em puc guanyar la vida

-… però sobretot, he recuperat l’autoestima

-La dignitat, …  ens la dona el treball

Com societat, no ens podem permetre desistir de reivindicar un treball digne i estable que contribueixi positivament en el desenvolupament de la persona. Les administracions, tampoc ho haurien de fer alhora de desenvolupar les seves polítiques.

Josep Fernàndez Puigpelat

Gerent de Troballes E.I.