La presentació de la Memòria 2012 de Troballes a la web del Bisbat

30/04/2013

Troballes realitza 18 contractes laborals durant el 2012

El perfil d’usuari que atén Troballes és per igual immigrant i nadiu Troballes, l’empresa d’inserció sociolaboral promoguda per Càritas Diocesana de Lleida a través de la Fundació Jaume Rubió i Rubió, ha donat feina a 18 persones en risc d’exclusió social en aquest darrer any, segons la memòria que l’associació ha donat a conèixer aquest matí als mitjans de comunicació.

Aquests 18 contractes han significat una segona oportunitat per aquestes persones que, per la situació de pobresa i exclusió social, tenen moltes dificultats per accedir al mercat de treball.

Troballes que ha vingut treballant fins ara bàsicament en la recollida i recuperació de roba de segona mà, ha ampliat els seus serveis al programa Troballes Llar, una iniciativa nascuda ara fa un any, que consisteix en atendre tasques a domicili, des de l’àmbit de la neteja, preparació d’àpats, ajuda i acompanyament a persones grans i també com a cangurs pels més menuts, fins a arranjaments a la llar per part de professionals i la cura de mascotes.

Aquest nou servei ha permès la realització d’altres tres contractes laborals. En aquests moments, els responsables de Troballes estan treballant per posar en marxa un servei de recollida de roba a domicili, iniciativa en la qual volen implicar com a col·laboradores a altres institucions públiques, com l’Ajuntament de Lleida.

Troballes té un total de 171 contenidors de roba distribuïts per Lleida i algunes poblacions de la Franja de Ponent, que en el darrer any ha permès recollir 777.796 quilos de roba, una xifra una mica inferior a la de l’any anterior, que va ser de gairebé 800 tones, descens que malgrat no ser alarmant, sí que és representatiu de com la crisi està afectant a aquest servei, segons el president de l’Associació Troballes, Albert Puchol.

“En quant a quilos no hi ha gaire diferència, però sí que és significatiu que amb més punts de recollida, vàrem passar de 151 contenidors a 171, hagi disminuït la quantitat.

També és remarcable el fet que ens arribi roba d’inferior qualitat a la que recollíem fins ara, perquè la gent no es desprèn d’ella tan alegrement”, diu Puchol.

Aquesta roba, un cop recuperada, ha pogut posar-se a la venda en alguna de les tres botigues que Troballes té a la ciutat de Lleida o distribuir-se a més d’un miler de famílies sense recursos a través de la ubicada a la parròquia de Sant Llorenç.

Per dur a terme aquestes tasques, a més a més dels 85 voluntaris que col·laboren amb Troballes, cal afegir l’aportació de 121 lleidatans que han redimit algun tipus de condemna judicial fent treballs en bé de la comunitat, tant triant i seleccionant roba a la planta de Gardeny com fent algun altra mena de tasca en els serveis de Càritas.

Tota aquesta activitat ha suposat uns ingressos de 643.577 euros per Troballes, malgrat haver-se detectat un 20% menys per la venda de roba.

Aquest descens ha motivat que una de les botigues obrís una línia de vestits de dedicats a núvies i primera comunió. Malgrat tot, el balanç econòmic de Troballes encara és positiu.

Tanca l’exercici amb un superàvit de 34.000 euros, que permet continuar treballant en la reinserció dels col·lectius més afectats, així com fer front als problemes de liquiditat generat per l’endarreriment dels ajuts compromesos per les administracions.

“El 37 per cent del pressupost penja de les subvencions i la resta de la venda de roba”, explica Josep Anton de la Fuente, administrador de Càritas, el qual concreta que a partir d’enguany ha desaparegut la partida dels plans d’ocupació, mentre que la Generalitat acumula un endarreriment de fa molt temps. “Això fa que Càritas i la Fundació Jaume Rubió i Rubió hagin d’intervenir per tensions de tresoreria, per suplir aquestes mancances”, diu De la Fuente.

Albert Puchol també ha explicat els plans de Troballes de cara al futur, que passarien per incrementar el procés de triatge de roba a la planta de Gardeny.

En l’actualitat és mouen 6.000 quilos al dia, però la infraestructura permetria arribar fins els 20.000. Puchol ha destacat que l’objectiu és poder aprofitar el 100 per cent de la roba que es recull, ja que la que no és aprofitable i reciclable, s’exporta a l’Índia, on és trinxada per transformar-la en fil.

Troballes ha doblat el nombre d’atencions a persones que s’han beneficiat de roba o altres objectes a la ciutat de Lleida. La xifra ha passat de 667 a 1.105. “Fins fa poc, la major part d’atencions eren a persones immigrants, però en l’actualitat el perfil del nostre usuari és al 50 per cent nadiu i immigrant”, segons Puchol.