Entrevista al Sr. Josep Fernández Puigpelat, director de la “Fundació Jaume Rubió i Rubió”

Entrevista publicada al Abril 2012

El Sr. Josep Fernández Puigpelat és el Secretari General de Càritas Diocesana de Lleida i, ara també, Director de la nova “Fundació Jaume Rubió i Rubió”.

-Explica’ns, qui ha promogut aquesta fundació?

La fundació l’ha promoguda Càritas, a la qual queda vinculada, per donar un encaix institucional més sòlid al programa d’ocupació “Troballes”.

Amb quina finalitat?

Poder ajudar millor les persones que, pel motiu que sigui, han quedat excloses del món laboral. Creant empreses d’inserció i cooperatives, promovent i acompanyant accions d’emprenedoria, desenvolupant projectes de sensibilització i d’educació, fomentant la responsabilitat social empresarial en matèria d’inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió i promovent l’economia social.

-Compteu amb la col·laboració d’altres entitats?

Sí, les coordinacions i el treball en xarxa són un element clau! Dues comunitats religioses, Jesuïtes i Salesians, formen part del Patronat de la FJRR.

-I amb quin suport?

1)El suport de Càritas.

2)La realitat que és Troballes Empresa d’Inserció SLU.

3)L’ajut dels nostres voluntaris.

4)Les coordinacions de les que formem part, el treball en xarxa.

5)El suport econòmic de les persones que creuen en nosaltres.

-Per què aquest nom de Fundació Jaume Rubió Rubió?

És un reconeixement a Mn. Jaume Rubió. Tots els qui formem part d’aquest projecte d’ocupació de Càritas Diocesana el sentim com un referent.

-De tots els programes de Càritas, quins veieu prioritaris?

Els programes que anomenem d’inclusió: Habitatge solidari i Ocupació i inserció sociolaboral (Troballes). Per això la Fundació Rubió i Rubió.

-L’empresa “Troballes” es va crear l’any 2002 …

Sí, amb un triple objectiu: combatre l’atur (acompanyar persones per aconseguir la seva incorporació al món laboral ordinari), gestionar millor la roba que hi havia als robers parroquials i facilitar l’accés al vestit de baix preu a les persones més necessitades.

-I cóm veus el seu futur? Tu vens del món de l’empresa….

Troballes” ocupa un sector de l’economia: el del reciclatge. Aquest, a més a més de tenir futur, té dos condicions que li van com anell al dit: necessita mà d’obra i permet incorporar persones amb mancances d’hàbits laborals o de formació, que són les que Càritas vol ajudar.

-Què és el que ara Càritas més necessita?

Comptem amb el suport dels nostres voluntaris. Necessitem el suport de les administracions, i no necessàriament via subvenció. Fórmules com les clàusules socials en els contractes de serveis, per part de les empreses privades o de l’administració, ens ajudarien força.

– Josep, cóm va ser que t’ impliquessis amb aquesta institució?

M’ho van demanar i la proposta em va agradar, i aquí estic! Sóc una persona creient. Una part important del meu ser, és deu a la meva relació amb moviments cristians com la JOC,  l’HOAC i, actualment, l’ACO. Formant part d’aquests moviments d’Església, he anat consolidant una fe en el Déu de Jesucrist, que avui forma part del que sóc.

-Té algun “valor afegit” treballar-hi?

Té el valor afegit de treballar en allò que t’agrada. El fet que la teva feina tingui a veure amb les teves idees fa que el treball sigui una forma d’expressió del teu pensament, i això és molt gratificant.

-Un últim missatge….

Un missatge d’esperança: no ens aturarem malgrat les dificultats, posarem el millor de nosaltres mateixos en aquest projecte! També, agrair les mostres de suport als actes de presentació de la FJRR. Crec que va ésser un dia important per l’Església de Lleida.

Carme Parellada